Een traplift aanvragen

Denkt u na over de aanschaf van een traplift? Een traplift maakt het mogelijk langer veilig thuis te blijven wonen, zelfs wanneer u niet meer zo mobiel bent. In plaats van halsbrekende toeren uit te halen om de trap op of af te komen, beweegt u met een traplift eenvoudig tussen twee verdiepingen heen en weer. Maar wie gaat dat betalen?

Trapliften zijn verkrijgbaar voor vrijwel alle soorten trappen: rechte trappen, maar ook trappen met een bocht, of zelfs wenteltrappen. Natuurlijk moet u voor een ‘speciale’ traplift wel dieper in de buidel tasten, maar gelukkig zijn er diverse manieren om voor een vergoeding voor een traplift in aanmerking te komen. De belangrijkste manieren en vergoedingen bespreken we hier.

Traplift vergoeding vanuit de WMO

trapliftDe afkorting WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet bestaat sinds 2007 en heeft als doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, zodat zij deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving. Heeft u een traplift nodig? Dan kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen voor een vergoeding vanuit de WMO. Of dit betekent dat u de vergoeding ook daadwerkelijk krijgt, is niet op voorhand te zeggen en hangt af van diverse factoren, zoals:

  • het beleid van uw gemeente;
  • uw woonsituatie;
  • de samenstelling van uw huishouden;
  • uw inkomen.

Een traplift vanuit de WMO is niet volledig gratis: u betaalt een eigen bijdrage. Krijgt u een traplift vanuit de WMO, dan heeft u vrijwel niets in te brengen wanneer het gaat om zaken zoals het ontwerp van de traplift: u krijgt er een vanuit de gemeente, en dat was het dan. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een traplift vanuit de WMO, vraag dan uw gemeente of uw zorgverlener om advies.

Een traplift vanuit een PGB

Traplift aanschaffenEen alternatief is het aanschaffen van een traplift via een PGB, oftewel een persoonsgebonden budget. Dit werkt anders dan bij een trapliftvergoeding vanuit de WMO: bij een PGB krijgt u een geldbedrag en mag u hiervoor zelf een traplift aankopen bij de leverancier van uw keuze. U heeft dus veel meer inspraak en keuze voor wat betreft het merk en het model, waardoor het gemakkelijker wordt om rekening te houden met speciale wensen, zoals het feit dat gezinsleden nog langs de traplift moeten kunnen lopen. Het is echter niet altijd zeker dat u een PGB krijgt toegewezen. Of u hiervoor in aanmerking komt, zult u moeten navragen bij de gemeente. Zij kunnen u informeren over een PGB en welke stappen u hiervoor moet zetten.

Krijgt u een PGB toegewezen, dan heeft u een budget dat sowieso afdoende is voor een basisuitvoering. (U moet wel een eigen bijdrage betalen.) Kiest u voor aanvullende opties, dan zult u zelf de meerprijs moeten betalen, voor zover deze het budget overschrijdt. Dit verschil kunt u vervolgens aftrekken van de belasting.

Trapliften en de belastingen

Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO of vanuit een PGB? Dan zult u de traplift helaas zelf moeten bekostigen. De belastingdienst betaalt hier niet langer aan mee: deze regeling is met ingang van 2014 afgeschaft. Bij eerdere belastingaangiftes, dus tot en met het jaar 2013, kon u de vergoedingen voor hulpmiddelen, waaronder trapliften, nog opvoeren als speciale aftrekpost, maar daar heeft de wetgever helaas korte metten mee gemaakt.


Ook weten wat uw traplift kost?

Heeft u een traplift nodig en benieuwd wat dit in uw situatie gaat kosten? Vraag vrijblijvend prijzen op! Vul dit formulier in en u ontvangt geheel vrijblijvend een aanbod van thyssenkrupp (een bekende traplift leverancier sinds 1952)

PRIJZEN OPVRAGEN >


Plaats een reactie